Sarafska house - Samokov

Сарафската къща е един от интересните паметници в град Самоков. Тя се намира до Синагогата в някогашния еврейски квартал, сега в близост до центъра на града. Къщата е изключително добре запазена с изящни дърворезбовани тавани и с атмосферата си ни пренася далеч назад в онова време. По начина на строителството си и разпределението на стаите прилича на типичните за това време самоковски къщи.

Тя принадлежала на еврейската фамилия Арие, която дошла тук от Виена. Първоначално фамилията след Виена се заселила във Видин, но през 1793 г. дошла в Самоков по покана на турския управител на града Мехмед Емин Ага. Абраам Арие отворил дюкян за продажба на „вносни стоки”, медицински прибори и медикаменти, платове, златни украшения и др. Къщата, която той построил била една от най-красивите и богато украсени в България. В салона й били давани приеми и организирани театрални представления. След разселването на членовете на фамилията къщата започнала да се разпада и била окончателно разрушена през 1947 г. Това била Голямата Сарафска къща. По нейно подобие били изградени още две по-малки къщи. Най-малката от тях изгоряла при пожар през 1925 г.

Реставрирана била средната къща, която можем да видим днес. Тя била проектирана от специално повикания от Одрин майстор Стефан. Стоителството й продължило 6 години (1866 – 1872 г.) В него са участвали и самоковски майстори, но в по-грубия строеж. Резбованите тавани, стенните долапи и зографисването на къщата са дело на майстори от Самоковската школа.

Къщата днес е отворена за посещения като музей. В двора зад каменната ограда ни посреща калдаръм, красива градина и чешма. От входа на къщата се пренасяме в миналото. Влизаме в големия салон, от който се достига до всички останали стаи – стая за среща, няколко спални, приемна, хамам!, кухня и точно срещу входа типичен кът за кафе. Къщата имала много входове и тайни стаи. Точно над къта за кафе имало тайно пространство в тавана и отвор скрит в дърворезбата, от където собственикът можел удобно да наблюдава всичко, което се случва в салона и сделките, които се сключват. Мебелите са също много добре запазени и цялостното впечатление за къщата е, че се поддържа много добре. Тук се организират мероприятия за деца, правят се срещи, посещава се от много от туристи, предимно евреи. Статия в Роден Край www.rodenkrai.com Статия в Роден Край

по материали на www.rodenkrai.com
 

joomlamodniyportal.ru

 

Kak da stigna    panorama-360+