Dospevska house - Самоков

Dospevska-kashta-v-Samokov 0206-2

Димитър Христов Зограф (1796-1860) е един от най-изтъкнатите представители на Самоковската иконописна школа. Женен е за Християния Чорбаджи Костович, известна с портрета си от Захари Зограф, днес в Националната художествена галерия. Наследниците на Димитър Зограф носят фамилиите Зографски-Доспевски и Самоковлиеви. Неговият най-голям син приема за своя фамилия при следването си в Русия родното място на своя дядо Христо Димитров – с. Доспей, и сменя личното си име Зафир със Станислав. Станислав Доспевски се установява като художник в Пазарджик, където неговият дом днес е къща-музей. Другият син на Димитър Зограф – Атанас, живее в Пловдив и приема фамилно име по своя произход – Самоковлиев. Той е първият кмет на Пловдив и активен деец на Съединението през 1885 г. Захари Д. Доспевски е участник в Априлското въстание и заточеник, живее и работи в Ерусалим, където има запазени негови творби – икони и стенописи. Иван Д. Доспевски се занимава с иконопис, но е и първият фотограф в Самоков, и първият кмет на града. Зограф е и Никола Д. Доспевски, чийто портрет от Станислав Доспевски може да се види в експозицията на музея, както и портрета на Димитър Зограф. Дъщерята Домника Д. Доспевска-Ламбрева познаваме от портрета, рисуван от нейния брат Станислав, който е в експозицията на Художествена галерия-Пазарджик.

В сметководен тефтер на Димитър Зограф са нанесени всички разходи по строителството на неговата къща. Забележително е, че в двора е имал собствена чешма, построена от майстори-чешмеджии, а водата била доведена по керамични тръби от реката. Къщата е едноетажна, с фасада, обърната на юг, както повечето самоковски домове. Тя има голям салон, 3 големи стаи и кухня. Нейният оригинален градеж е паянтов върху каменна основа, а най-масивната част на етажа е зиданата печка с комин и домашната баня.

В двора е възстановено ателието на зографите от тази фамилия. Както е известно, през зимата те са изработвали в Самоков поръчаните им цели иконостасни комплекти, както и икони за пазара. Знае се, че са имали магазин за продажба на икони в Солун.

Къщата е реставрирана през 80-те години на XX в. и предоставена на Детска художествена школа „Захари Зограф”за творческа работилница. Намира се на туристическата променада – Главната улица, на която в миналото са живеели най-заможните стари фамилии. Тя е паметник на културата от национално значение от 2008г.

по материали на Исторически музей - Самоков
 

joomlamodniyportal.ru

 

Kak da stigna    panorama-360+