Поповянският „народен съд”

На 9 септември1944 г. в Самоков, а и в повечето от селата, са избити не малко подръжници и представители на предишната власт. Разбира се, не са малко и случаите, когато е извършвано битово отмъщение и разчистване на лични сметки.

Едно от малкото изключения е село Поповяне, въпреки че то е между най-богатите в околията, с голямо землище, плодородна земя и развито животновъдство. Това е предпоставка в Поповяне да има заможни хора и, естествено, привърженици на старата власт. Основно местните са политиканствали по земеделска линия и членували в земеделските партии.

На Девети септември поповянци си спретнали „народен съд”. Избраната тричленка събира цялото село на мегдана, където изправят „обвиняемите” един по един, прочитат им прегрешенията и след това, в зависимост от вината, произнасят присъдите, които те наричат „земеделско наказание”. Примерно присъдите са следните – народният поповянски съд признава за виновен еди-кой си и го осъжда да почерпи цялото село един път. При по-тежко провинение – два пъти, особено прегрешилите – три пъти и т. н.

Присъстващите ръкопляскат ентусиазирано на произнасяните „тежки наказания” и нетърпеливо очакват изпълненията им. По този начин село Поповяне става населеното място, където най-весело и продължително се празнува Девети септември, без да има нито една черна забрадка.

 

Христо Ярловски