Празник на Рила 2015

Един от най–дългоочакваните празници на нашия град е празникът на Рила. Събрахме се на кратка среща в ТД"Рилски турист, разпределихме си задачите и всеки пое своя дял. В деня на тръгването се видяхме за разпределяне кой с какво и кого ще пътува, напазарувахме храната и потеглихме!

joomlamodniyportal.ru

Времето обещаваще хубав ден и докато се разприказваме по пътя неусетно се озовахме на пътеката за Мусала. Едната група тръгна с лифта, а аз с палатките храната и уредбата за озвучаване с кола през стръмните писти. Бързо стигнахме горе на хижата благодарение на умението на водача на колата Златко. Когато слязохме от колата по пътеката за Мусала заварихме поток от туристи малки и големи слизащи и качващи се към върха. Гледката беше прекрасна синьо небе, слънце, безброй върхове, хора подскачащи от камък на камък деца, едно цвърчене приятно за ушите! Направихме палатките събрахме дърва за огъня и седнахме на импровизираната маса. Дойдоха от НП"Рила" за инструкции а децата с Диана тръгнаха към върха. Видяхме се с много приятели посветили този ден на планината. Неусетно се мръкна, потокът туристи се скри и останахме нашата група сами в планината. Странно усещане, че си у дома си. Настъпи тишина, запалихме огъня и стана много красиво задушевно, бяхме се събрали спонтанно приятели в планината. Започна нашата вечер на хапване пийване и много песни. Казачето взе акордеона и в тишината прозвуча първият йодлер. Много песни се изпяха, а на децата не им се лягаше. И така до сутринта. Поогладняха през нощта, хапнаха и започнахме подготовката за празника. По пътеката от Ястребец започнаха да прииждат туристите, а ние очаквахме нашите певици–малките дебютанти, които Иван трябваше да доведе. Децата на Диана поставиха табелки и чували за боклука, за да не замърсяват планината. Монтирахме уредбата и първата планинарска песен прозвуча в ефир. Настъпи оживление сред туристите, бяхме им приготвили вкусен чай и всеки се спираше при нас.

Открихме празника с песни на хор /Дамски състав/ на ветераните туристи при ТД "Рилски турист" с ръководител Борис Стрински. След това на ход бяха децата от ДМФ "Камбанки" с ръководител Евтимия Банкова Несторова. Прекрасните гласчета на нашата Маргаритка и Марина грабнаха публиката, дори един приятел Младен, който водеше руска група дойде на микрофона и поздрави своите туристи с песента "Хубавата Джиджи". Това сякаш отприщи поздравленията и когато най–малките Соня и Вики изпяха своите дебютни песни, към микрофона се отправиха желаещи деца да пеят! В тази надпревара се включе едно момиче от Варна, което поздрави всички дошли в планината с великолепно изпълнение! Боже колко са талантливи българските деца! До нас паралелно рисуваше групата на художниците, които също за много кратко време пресъздадоха прекрасната ни природа. И така песни поздравления, смях и веселие течеше празникът! От време на време приветствахме и бягащите по трасето състезатели лекоатлети тръгнали от стадиона в Самоков и финиширащи на връх Мусала! Започнаха игрите сега вече разбрахме колко много градове се бяха включили в празника! Имаше от Стара Загора , Варна, София, гости от Италия, Босна, Херцеговина, Македония! Колко е малък светът! Поздравявахме приятели по трасето изявени наши спортисти, които също бяха там. В състезателните игри се включиха много деца родители, раздадоха се много награди и се завърши с планинско тичане! Близо 4 часа бяха посветени на празника на Рила,който вероятно ще остави дълбок и траен спомен във всеки, който този ден беше в планината! Дори и най–малкия участник едно бебе на 2 месеца получи значка за спомен! Незабравима ще остане нощта с пълната луна търкаляща се по небето, песните и веселият смях на децата, хилядите туристи възторжено тръгнали към Балканският първенец Мусала, срещите случайни с приятели, синьото небе и зелените хълмове на безброй върхове обградили ни този ден ! До следващата година приятели !!!!!!!

 

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить