СПОРТНО УЧИЛИЩЕ „НИКОЛА ВЕЛЧЕВ” - Самоков

Децата в Самоков се раждат със ски на краката си - се шегуват някой хора. Това като че ли е било ръководно начало на много граждани и радетели да се отвори ски училище в града.

С решение № 9 от 28.VІІІ.1970 година на МНП и ЦС наБСФС е създадено средното спортно училище за високо спотно майсторство в Самоков, съчетано с учибно-възпитателна работа.

За учебната 1970/1971 година се налага училище „Отец Паисий” да бъде обединено с НОУ „Самоковска комуна”, а сградата му е предоставена на спортното училище „Георги Димитров”. След извършване на основен ремонт от 1.Х.1970 година училището приема първите си питомци. Училището се изгражда като интернат за учениците от други населени места и като полуинтелнат за децата от града.

За общежитие на учениците от други населени места е предоставена сградата на СПТУ то текстил „Лиляна Димитрова” (бившето Стопанско училище), която е на 200 – 300 метра северно от училището. Училището има три скиорски специалности.

Официалното откриване на училището става на 16.Х.1970 година. Присъстват много гости от Самоков и София. Накрая тъжеството завършва с демонстрационни скокове на новооткритата същия ден изкуствена ски шанца.

Създадено като скиорко през 1973/74 учебна година се разширява и въвежда две нови дисциплини: атлетика и борба. Тогава училището е преименувано от Средно спортно училище по ски в Средно спортно училище.

На 15.ІХ.1984 година тържествено е открита новата сграда на училището. На откриването директорът Никола Велчев казва: „ ...това е бисерът на спорта, двореца на спорта в близост до река Искър...” Новата сграда разполага с необходимите кабинети по физика, химия, биология, френски език, руски език, модерно парно отопление, работилници, библиотека, лавка, стол за над 200 души, голям училищен двор със спотни площадки.

От 1986 година са открити нови 4 дисциплини, които готвят спортисти за националните отбори.

Гордост за спотното училище са завършилите от първите випуски: м.с. Петър Попангелов, м.с.Цветанка Ахчийска, м.с Людмил Тончев, м.с. Владимир Брейчев, м.с. Ангел Стоянов ски скок, м.с. Катя Ахчийска, м.с. Цветанка Илчева – лека атлетика, м.с. Лиляна Кръстева – д. Бягане, Любка Кацарска м.с. по дълга бягане, Юри Митев м.с. по биатлон (участник на ХІІІ олимпийски игри в Лейк Плесид – САЩ, и много други известни спортиси.

„Историята на ССУ – гр. Самоков е сравнително кратка, но тя е изпълнена с неувяхваща учебна и спортна слава. Слава, постигната с много труд, с голяма напрежение на физически и морални сили, с майсторството на всички учители, треньори и ученици. На спотното поле у нас и в десетки други страни, възпитаниците ни с чест и достойнство защитаваха името на скъпото ни отечество. В многобройните спортни битки те като войни проявяваха смелост, мъжество, проявяваха се като прекрасни другари и граждани.

Много пъти в чест на техните победи най-високо се е издигал българският трибагреник и тържествено е прозвучавала свидната за всяко българско сърце „Мила родино”.

В юбилейната десетгодишнина ние с чувство на голяма радост правим равносметка на учебните ни и спортни успехи ши постижения. Гордеем се със зрелостниците пълни отличници: Мариана Петрова, Жана Крушарска, Марлена Фандъкова, Георги Дормишев и Албена Шкодрева. Гордост за нас и за всеки българин са спортните успехи на з.м.с Петър Попангелов, на майсторите на спорта Людмил Тончев, Лиляна Кръстева, Ангел Стоянов, Владимир Брейчев, Валентин Божичков, на кандидат майсторите на спорта Христо Ангелов, Камелия Коцова, Светослав Петров и други, които са ни карали да се радваме и вълнуваме от техните успехи и постижения.

Обучението, възпитанието, учебно-тренировъчната и възпитателна дейност на учениците спортисти е поверена в ръцете на енергичен учителски колектив... .

Нашето средно спортно училище в своята десетгодишна история винаги е дстояло на десния фланг сред останалите спортни училища и е давало оснжвно част от националните отбори по ски. Четрима наши възпитаници участваха в ХІІІ Олимпийски игри в Лейк Плесид - САЩ.

... Ние сме уверени в силите и възможностите на нашите учители, треньори, ... сочейки пътя на онези, които се равняват с тях.

 

 Kak da stigna   СПОРТНО УЧИЛИЩЕ НИКОЛА ВЕЛЧЕВ в Самоков - панорама 360°

Адрес: 2000 Самоков ул. „Булаир” № 2 Телефон: 0722 66472