Фестивал в Италия - "Магията на Венеция"

Едно дългоочаквано пътуване най-после се осъществи. Години наред търсех връзка с Венеция за да водя нашите певци и танцьори там на фестивал.

Чрез фейсбук влязох в едно сдружение на читалищата "Модерност в консерватизма на българското читалище", където намерих приятели,хора мислещи като мен , професионалисти разбиращи прекрасно изкуството и културата.

И така разменяйки мисли и мнения аз получих покана за фестивал във Венеция.

Събрах бързо родители и деца и им представих офертата първоначално трябваше юни да се пътува, но имайки в предвид учебния процес отложихме за есента от 5 септември! Започна подготовката на танци песни събиране на такси,. цяло лято много труд се положи!

Дойде денят за пътуване - 23 деца участници родители приятели преводач на италиански!

Пътуването беше много емоционално като най-малкия Бубчо беше на 5г, а Мария на 7 години. На Натали рожденият ден премина в рейса,но не липсваше нищо! Продължихме го вечерта в хотела.

Спирахме в Сърбия, Хърватска, Словения навсякъде слънце красота и чистота!!!! Минахме покрай Триест и вече бяхме на морето! Очите ни бяха пълни с красиви гледки архитектурни комплекси зеленина и лазурно синьо небе и море както се пее в "Соренто".

Настанихме се в хотел "Доломити" отговарящ на Алпийските Доломити и всичко говореше около нас, че сме попаднали в слънчева Италия! Мястото, където беше фестивала лагуната Лидо ди Йезоло беше фантастично! Настанихме се свързахме се с организаторите на фестивала - този ден нямахме участие - и веднага отидохме на морския бряг! Можеш само да сънуваш подобна красота!!!!!!!!

joomlamodniyportal.ru

Фин чист пясък, наредени шезлонги и чадъри,тишина, лазурно небе синьо и фантастичен морски бряг с много топла вода, прозрачна от чистота!!!! Нагазихме и радостта ни беше безкрайна!!! Толкова тихо, спокойно и приятно беше, че не ни се тръгваше към хотела!

Разходихме се и видяхме сцената за следващия ден. Един много приятен площад със сцена на която пишеше "Магията на Венеция" подредени столове за сядане а наоколо пицарии, кафенета малки свежи магазинчета банка. Така подготвени психически се върнахме в хотела. Вечерта празнувахме на Натали рождения ден-майка и се беше подготвила и се почерпихме доволно може би сме били малко шумни, защото управителят ни предупреди да сме по тихи! Следващите дни преминаха в репетиции плаж и вечерни концерти! Италианската публика много ни хареса, защото ние бяхме най-малки като възраст, а децата супер добре се представиха и овациите бяха за тях! Имаше различни участия - от Англия ,Полша, Русия, Молдова, България няколко състава и един италиански момичешки певчески състав който ни грабна нас като изпълнение!

След това имахме един ден почивка и заминахме с корабче на Венеция! Преводачката ни Ели Белстойнева се беше подготвила с прекрасен разказ за историята на Венеция и културните паметници, които да разгледаме.

Чак сега разбрах какво значи островна държава, град заобиколен само с вода, канали по които се движеха ладии с гондолиери и много различни параходи, джетове, скутери, гондоли!

Остана в съзнанието ми един великолепен бял град с дантелени черкви пъстри мозайки, катедрали барокови, дворци на дождите, площада Сан Марко с гълъбите, многото кафенета и пъстрия поток от посетители от цял свят, каналите и мостчетата пад тях, навсякъде маски за прочутия фестивал с маски провеждащ се зимата! Набързо разказах на децата за "Венецианският търговец" по Шекспир за търговията, която е развивала Венеция през вековете!

Предстоеше ни още едно участие в гала-концерта последната вечер! Толкова добре се бяха подготвили и певци и танцьори, че публиката дълго време скандираше за нас, а малката Мария и Ани бяха танцьорки до края на вечерта и спечелиха обичта на публиката! По данни на организаторите сме били най-добрите и в песни и танци и заслужено получихме наградата! В този прекрасен фестивал направихме и изложба от рисунки на нашата школа по рисуване "Наум Хаджимладенов" с ръководител Иван Шуманов, която също бе наградена! Момичетата от Лидо ди Йезоло поднесоха невероятен концерт от италиански и английски песни и аз много се зарадвах, когато чух на чист италиански език една моя любима песен "Тинтарела ди луна"! Това беше каймакът на вечерта! Накрая следваха наградите и нашите Станислав Крумов - хореограф и Иван Шуманов - художник бяха извикани на сцената за награждаване! Следваха снимки, емоции и дълго беседване, снимки за спомен! Легнахме много късно, защото всички бяха превъзбудени от цялото ни пребиваване в Bella Italia!!!!!!

На следващия ден тръгнахме обратно за България като в автобуса се изпяха всички песни включително и италианската, която научиха - Аморе мио на Бруно Ферара! Поканиха ни следващата година на Черна гора да се включим отново във фестивални дни!

И аз отново започнах да търся нови песни да проучвам черногорските певци, че да ни стигне времето да ги научат!

Лилия Шуманова